Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 70 046 TREES
Български

Programme: All

Planning region: Community-led local development (CLLD)

Description

The project proposal includes an investment aimed at purchasing technological equipment for the operation of a slaughterhouse and cutting, which is being built in PI №019116, Svoboda village, Momchilgrad municipality. The purchase of technological equipment is part of the overall investment project for the construction of a slaughterhouse and cutting room for own production.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Доставка на технологично оборудване за кланичен пункт и транжорна за собствена продукция: Дейността включва доставка на технологично оборудване за кланичния пункт и транжорната, които кандидатът изгражда в настоящия момент. Съгласно Технологичния проект, в кланичния пункт ще се колят ЕПЖ (едри преживни животни). Предвижда се изграждане на помещение за транжиране (обезкостяване) на трупното месо. Обезкостеното месо ще се използва за производство на месни разфасофки и заготовки – охладени. Предвижда се производството на разфасофки от месо от ЕПЖ – шол, плешка, гърди, врат, пържоли и др., и заготовки от месо от ЕПЖ – кайма, кюфтета, кебапчета, наденица, карначета и др. Съгласно технологичния проект, използваните за производството на месни заготовки подправки и сол ще се съхраняват в предвиден за целта склад. Опаковките и етикетите ще бъдат съхранявани в предвиден шкаф за опаковки. Предвидено е средствата за дезинфекция и миене, които ще се използват в производството, да се съхраняват в специално пригоден за целта заключващ се шкаф, изработен от неръждаема стомана – предвижда се закупуването му. Оборудване за кланичния пункт, където ще се обработват ЕПЖ на възраст до 30 месеца ЕПЖ, предназначени за клане се подвеждат поединично към бокс за зашеметяване. Заешеметяването се извършва с пистолет за зашеметяване с патронен заряд. Вратата на бокса се отваря и зашеметеното животно пада на пода. Завързва се задния десет крайник на животното с товароносещ орган с верига и халка. С помощта на телфер животното се издига над ваната за обезкървяване. Следва клане и обезкървяване. Свалянето на кожата от трупа се извършва с помощта на машина за дране – барабанен тип. След изваждане на вътрешните органи труповете от ЕПЖ се разполовяват (поз.4) с помощта на дисков трион. Следва разполовяване на четвъртини. Месото се подлага на сух и мокър тоалет. Добитото трупно месо се подлага на ветеринарномедицински преглед. Трупното месо се съхранява в хладилна камера за трупно месо при температура от 0 до 3 градуса С. Оборудване за транжорна От хладилната камера за трупно месо, месото постъпва в помещението за транжиране, където се извършва обезкостяването му. След това обезкостеното месо постъпва в помещение за месопреработка, където се извършва формирането на месото, като една част от него се подготвя за продажба на месни разфасофки (шол, плешка, врат, пържола, филе и др.), а останалото количество се използва за производство на месни заготовки от раздробено месо. Обезкостеното месо се смила в месомелачка. Смляното месо се разбърква с осоляващите материали и подправки в бъркачка. От получената смляна месна маса се оформят по подходящ начин отделните продукти. За целта се използва пълначна машина. За получаване на сурова наденица и карначета, смляната предварително месна маса се пълни с помощта на пълначна машина в подходящи естествени обвивки. Получените продукти се опаковат с помощта на опаковъчна машина в тарелки със стреч фолио, след което се претеглят на електронна везна и се етикетират. Получените при транжирането месни разфасофки (шол, плешка, врат, пържола и др.) също се опаковат с помощта на опаковъчна машина, като може да се използват фолио и тарелки или да се пакетират само във фолио. Месните разфасофки се претеглят на електронна везна (поз.23) и се етикетират. Пакетираните месни продукти постъпват в хладилна камера за месни продукти, където се съхраняват до момента на тяхната експедиция при температура от 0 до +4 градуса С. Използваните в транжорната ножове се стерилизират в предвиде за целта стерилизатор при температура не по-ниска от 82 градуса С. 121 214.52 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in euro (EUR) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).